Tijd om te oogsten …

Terwijl een aantal soorten nog in bloei moet komen is onze oogsttijd aangebroken voor zowel die van de voorjaarsbloeiende bollen als van het zaad.

* Bloembollen en -knollen

Het lof, waaruit de bollen hun kracht voor de herbloei en vermeerdering halen, is nu volledig afgestorven. Dat betekent dat de bollen en knollen nu niet meer zullen groeien, en dus gerooid kunnen worden.

De soorten uit de kraamkamer worden nog op ambachtelijke wijze gerooid; met de hand in gaasbakken. De bloembollen worden op deze manier zo min mogelijk beschadigd. Onze voorouders deden niet anders en hebben deze werkwijze van generatie op generatie doorgegeven. De grote partijen worden machinaal gerooid.

Na het rooien worden de verwilderingsbollen uitgetrild, gezeeft òf gespoeld zodat ze ‘schoon’ zijn en daardoor sneller kunnen drogen. De kleinere partijen worden buiten door Moeder Natuur gedroogd. De grotere partijen in kuubskisten voor de droogwand. Als ze voldoende zijn gedroogd worden ze verwerkt; dat wil zeggen uitgezocht, op maat gesorteerd en geteld. De grote maten worden geleverd aan exportbedrijven en de consument en de kleine maten vormen ons plantgoed.

De bloembollen die voor de consument bestemd zijn worden daarna onder de beste omstandigheden (luchtvochtigheid, temperatuur, etc.) bewaard, zodat een uitstekende kwaliteit gewaarborgd blijft. In de juiste planttijd worden ze vervolgens naar de consument verstuurd.

* Zaad

Zaad oogsten gebeurt op 2 manieren, te weten door:
– het plukken van de zaaddozen;
– het opscheppen van het zaad dat zich niet in zaaddozen bevindt.

Om het zaad van de grond te kunnen scheppen wordt eerst het afgestorven lof machinaal gemaaid. De zaden liggen op de grond dus het afgemaaide lof kan machinaal opgeraapt worden. De opschepmachine schept vervolgens een laagje zand (waar het zaad zich in bevindt) van het bed dat door deze zelfde machine gezeefd wordt. Het zand ‘valt’ weer op de grond en het zaad wordt opgevangen.

Bij al deze oogstwerkzaamheden krijgen wij de hulp van een vast koppel buitenlandse seizoenmedewerkers en scholieren. Het is niet alleen de drukste maar ook de gezelligste tijd van het jaar.

gaasbakken1

Dit bericht is geplaatst in Kwekerij. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.