We maken ons op voor een nieuw seizoen …

Alle bollen en knollen zijn inmiddels afgeleverd aan export-, handels- en postorderbedrijven (zowel in binnen- als in buitenland). Ieder jaar zorgen wij ervoor dat voor 1 november het plantgoed van alle bijzondere voorjaarsbloeiende bloembollen en knollen is geplant. Dan hebben ze genoeg tijd om, voordat de vorst komt, wortels te maken. Bollen en knollen met een goed wortelgestel kunnen zich beter weren tegen de winterkou. In de bewaarcellen blijft uiteindelijk alleen nog plantgoed over dat in het voorjaar geplant moet worden.

Voordat er geplant gaat worden wordt het land eerst geploegd zodat er een ‘verse’ laag grond boven komt te liggen. Daarna worden er sporen in gereden zodat er ‘bedden’ van 150cm breed ontstaan waarin de bollen en knollen geplant gaan worden.

Na het planten worden de bedden zorgvuldig afgedekt met stro. Dit om te verkomen dat tijdens harde wind het zand wat bovenop de bloembollen ligt wegstuift. Niet om ze te beschermen tegen de kou want al onze bloembollen zijn winterhard.

Tijdens de maanden november en december verwerken wij de Lelies en Pleiones. De op kratten geteelde Pleione knollen worden met de hand gerooid, ontdaan van de ‘oude moederknol’, op maat gesorteerd, geteld en afgeleverd aan exportbedrijven en consumenten. Direct daarna worden de, voor de teelt bestemde, knollen al weer geplant; op kratten en op pot om tijdens diverse evenementen/markten te presenteren en te verkopen.

De bijzondere bloembollen die tijdens de Lentetuin en Keukenhof in bloei te zien zijn worden in oktober in plastic kratten (gevuld met grond van het land) geplant en gaan naar buiten zodat ze de kou krijgen die ze nodig hebben om later in bloei te komen. In januari halen wij de kratten voor de Lentetuin (5 t/m 9 maart 2015) naar binnen en in maart de kratten voor de binnenshow Bijzondere Bolgewassen (april 2015) op Keukenhof. In de kas worden ze in bloei getrokken om ze uiteindelijk in het mooiste bloeistadium aan het publiek te kunnen tonen.

De bloembollen zijn geplant.

Dit bericht is geplaatst in Kwekerij. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.